De ani întregi mă chinui cu aftele bucale, mici, dar teribil de deranjante. Apar când nici nu te aștepți. Devin din ce în ce mai dureroase. Uneori mi se umflă și mă dor chiar și ganglionii de la gât. Alteori mi se încleștează toată gura de nici nu mai pot mânca sau vorbi. După nenumărate încercări, am găsit o soluție pentru ele.
De mâncat roșii, portocale sau orice alt aliment de genul ăsta, nici nu mai pomenesc. E o usturime cumplită. Iar dacă ai norocul să vină însoțită, te-ai scos! M-am mai interesat pe ici, pe colo ce-i cu ele, dar nimeni nu știe o cauză exacta a apariției lor. Majoritatea susțin că apar atunci când ai o imunitate scăzută.
Este exact ca atunci când te duci la doctor și nu știe ce ai, dar îți zice că stresul e de vină. Pentru tot ce nu se găsește o explicație medicală e ori imunitatea scăzută de vină, ori stresul. Revenind la ”minunatele” afte, să vedem mai întâi ce sunt și apoi vă povestesc ce soluție am găsit eu pentru a le anihila și a le vindeca rapid.
Ce sunt aftele bucale?
Aftele bucale sunt mici formațiuni dureroase, de culoare albă, înconjurate de o zona roșiatică. Acestea apar pe mucoasa cavității bucale (la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limba și pe suprafața internă a obrajilor sau a buzelor) sau la marginea limbii (uneori, ele pot apărea și în zona faringelui), iar evoluția lor poate duce la ulcerare. Aftele pot apărea individual sau în număr mai mare, dând un sentiment de disconfort care durează câteva zile.
Cauza apariției aftelor?
Cum am spus și mai sus, cauza exactă nu se cunoaşte. Unii specialişti cred că la baza acestora stau probleme ale sistemului imunitar, infecţii bacteriene sau virale. Factori ca stresul, traumele, alergiile, fumatul, carenţele de fier sau de vitamine, ereditatea, pot influenţa apariţia aftelor.
Care este singurul remediu naturist care anihilează rapid aftele bucale
Aftele se vindecă în general în 7-10 zile, dar usturimea și durerea nu sunt tot timpul ușor de suportat. Eu am găsit o suluție minunată de a le veni de hac: tinctura de propolis. Pun pe un bețișor de urechi câteva picături, iar apoi pun bețișorul direct pe aftă și țin cât pot eu rezista.
Tinctura de propolis o „arde”, dar o și tratează. Indiferent cât de nesuferită e afta, pot mânca orice, chiar și roșii, imediat după ce o „ard”. Repet operațiunea atunci când simt că iar mă deranjează până când trece de tot. E nevoie cam de 3-4 astfel de proceduri ca să nu vă mai deranjeze deloc. De la 7-10 zile, tinctura de propolis reduce perioada la mai puțin de jumătate.
Acest tratament este recomandat doar adulților pentru că implică puțină durere. Copiii nu cred că ar suporta. Pentru copii și pentru cei care nu suportă deloc durerea mai sunt alte remedii naturiste pe care eu nu le-am încercat, dar naturopații susțin că funcționează foarte bine.
Alte remedii naturiste care ajută la vindecarea aftelor bucale
Mierea organică – cercetătorii de la Universitatea Salman din Arabia Saudită au împărțit un grup de 94 de persoane care sufereau de afte bucale, în trei categorii. Pe cei din prima categorie i-au rugat să aplice miere organică pe aftă, pe cei din a doua categorie i-au rugat să aplice o cremă cu corticosteroizi pe afte, iar pe cei din a treia categorie i-au rugat să trateze aftele cu o cremă preparată în laborator.
După patru zile rezultatul a fost următorul: cei din primul grup au scăpat complet de afte, în timp ce persoanele din celelalte două categorii au reușit să elimine aftele abia după opt zile. Mai mult decât atât, mierea organică a redus cu 95,5% durerea încă din prima zi. Proprietățile antibacteriene, dar și calmante ale mierii vindecă rapid aftele. Aplică un strat generos de miere pe suprafața aftei, folosind un bețișor de urechi, de cel puțin două ori pe zi.
Sare de mare și apă oxigenată – atât sarea de mare, cât și apa oxigenată au proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Dizolvă deci două linguri de sare de mare și doi de apă oxigenată într-un pahar cu apă călduță și folosește-l pentru a-ți clăti cavitatea bucală. Repetă operațiune de două ori pe zi.
Tinctură de lemn dulce – nu numai că are proprietăți vindecătoare și stimulează regenerarea pielii, însă tinctura de lemn dulce formează și un strat protector deasupra aftei, pentru a grăbi vindecarea acesteia. Dizolvă o lingură de tinctură de lemn dulce într-un pahar cu apă. După două ore, clătește-ți gura cu o parte din amestecul preparat și repetă operațiunea de câte ori poți pe parcursul zilei.
Ulei de cocos și miere – uleiul de cocos are proprietăți calmante, iar efectul se instalează instantaneu. Amestecă o lingură de ulei de cocos cu o linguriță de miere. Folosește o parte din acest amestec pentru a aplica un strat protector pe aftă. Lasă amestecul să acționeze preț de cinci minute, apoi clătește-ți gură dacă simți nevoia. Reaplică tratamentul cel puțin de două ori pe zi.
Ceai de mușețel – mușețelul este renumit pentru virtuțile sale vindecătoare. Bisabololul, cunoscut și sub denumirea de levomenon, care se regăsește în mod natural în mușețel, reduce inflamația și are proprietăți antiseptice. Așadar, mușețelul nu numai că grăbește procesul de vindecare al aftelor, însă calmează și durerile provocate de acestea.
Înmoaie un pliculeț de ceai în apă caldă sau rece, preț de un minut, apoi aplică pliculețul direct pe aftă și lasă-l să acționeze aproximativ cinci minute. Repetă procedeul la nevoie.
Tratamentul se poate face și în cabinetul medicului stomatolog, cu ajutorul laserului dentar, o procedură nedureroasă, care durează doar câteva minute și grăbește foarte mult vindecarea, în unele cazuri aproape instantaneu și preîntâmpină apariția recidivelor.
Discussion about this post