Ciorba de văcuță – rețetă simplă pas cu pas. Nu-i așa că cea mai bună ciorbă de văcuță este cea făcută la mama acasă? Oriunde aș mânca, nimic nu se compară cu acea aromă unică de legume proaspete ce se îmbină perfect cu gustul ușor acrișor de borș și cu cel de carne de vită bine fiartă. Însă, pe lângă ingrediente, modul de preparare este foarte important.
Unde nu mai spunem că la orice mâncare gustoasă, dragostea este întotdeauna elementul secret. Așadar, iată, rețeta simplă de ciorbă de văcuță cu gust ca la mama acasă. Spor la gătit!
Timp de preparare: 30 minute Timp de gătire: 3 ore Timp total: 3 ore 30 Porții: 1 oală 10 litri cu ciorbă de văcuță
Ingrediente: 1 kg carne de vită + oase 2 cepe 2 - 3 morcovi 2 roșii 2 cepe 1 rădăcină de pătrunjel 1 țelină mică 1 litru de borș 3 cuiburi de fidele frunze de pătrunjel (pentru final)
Cum se fierbe carnea pentru ciorba de văcuță?
Primul și cel mai important lucru de care trebuie să se țină cont este carnea. Dacă aceasta nu este fiartă cum trebuie, mâncarea este ca și compromisă. Acest lucru nu se aplică doar la ciorbă, ci la toate mâncărurile. Așadar, pentru început se taie carnea în cubulețe și se pune alături de oase în aproximativ 8-9 litri de apă – oală în care am gătit are 10 litri. Se lasă la fiert și se spumuiește când este nevoie, până când această spumă de grăsime nu mai apare la suprafață. În momentul în care a dispărut spuma, trebuie să ne pregătim să adăugăm legumele.
Cum se pregătesc legumele pentru ciorba de văcuță?
Să recapitulăm, legumele de care avem nevoie sunt: 2 cepe, 2 – 3 morcovi, 2 roșii, 2 cepe,1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mică. Ca la orice ciorbă, zarzavaturile se taie cubulețe, mărimea acestora este în funcție de propriile preferințe. Apoi, acestea se adaugă în oală și se lasă la fiert până când carnea este fiartă ( acest lucru se poate verifică înțepând carnea cu o furculiță). Când carnea este fiartă, atunci și legumele sunt gata. După acest pas urmează acela în care trebuie să oferim gustul ciorbei. Mai acră sau mai dulce, în funcție de fiecare cum dorește.
Cu cât borș se acrește?
Acrirea borșului se face în funcție de preferințe. Nu există o cantitate standard, mai ales că pe piață există mai multe tipuri de borș. Mai acru și mai dulce. De exemplu, noi am adăugat aproximativ 1 litru de borș. Acesta era suficient de acru pentru gusturile noastre. Se adaugă sare după gust. După ce s-a adăugat borșul, se lasă să dea un clocot și ulterior se adaugă fidelele. După acest pas, se lasă 5 – 8 minute pentru a fierbe fidele. După acest pas se stinge focul. Înainte de servire, este indicat să se lase ciorba câteva minute să se „liniștească”. În acest mod, se întrepătrund gusturile tuturor elementelor adăugate mult mai bine și mâncarea capătă o aromă deosebită.
Cum se servește ciorba de văcuță?
În Moldova și nu numai se obișnuiește să se consume ciorba chiar cu mămăliguță. Ce-i drept, are un gust foarte autentic această combinație. De asemenea, chiar dacă are deja zarzavaturi, niciodată nu strică o mână de pătrunjel proaspăt aruncat la suprafața farfuriei. Îi dă o aromă unică. Nu în ultimul rând, ardeii iuți sunt cei care oferă acel plus de aromă fiecărei farfurii de ciorbă. Dacă nu puteți consuma ardei iuți din diferite motive, nu uitați că există și ardei iuți, dar neiuți. Există anumite specii de ardei care nu sunt iuți deloc și oferă aceeași savoare ciorbei. În același timp, și puțin piper presărat în farfurie, va adăuga acea notă diferite mâncării.
Gata, cea mai gustoasă ciorbă de văcuță este numai bună de savurat. Poftă bună!
Discussion about this post