Păstrăv pe sare la cuptor este rețeta mea preferată atunci când am poftă de a mânca pește. Este foarte gustos, sănătos și rapid de preparat. În plus nu mai faci miros de prăjeală în casă, care știm că persistă mult timp indiferent cât aerisești.
Eu nu sunt mare mâncăcioasă de pește. Nu-mi place atât de mult încât să-l mănânc oricum pregătit. Singurul pește care îmi plăcea mult, până am descoperit noua metodă de preparare, era cel prăjit, cu mămăligă și usturoi. Fiind foarte sănătos să consumi pește, măcar de două ori pe săptămână, am decis să îl includ măcar o singură dată.
Deși tare delicios, peștele prăjit nu este tocmai bun pentru sănătatea noastră. Îl putem consuma o dată la ceva timp, dar nu foarte des. Așa că mi-am făcut propria rețetă care să-mi placă și să fie foarte ușor de făcut. Nu numai că mănânc pește mult mai des, dar mi-am impresionat și musafirii cu acest fel de mâncare.
Mie îmi place să mai zic că este peștele leneșului pentru că se pregătește foarte rapid și nu faci mare deranj în bucătărie. Până și cel mai nepriceput bucătar nu are cum să dea greș cu această rețetă.
Ingrediente:
- 2 păstrăvi medii
- 600 g sare mare
- 2 căței de usturoi răzuiți
- condimente
- piper
Timp de preparare:
- preparare – 10 minute
- coacere – 30-35 minute
Mod de preparare
Prepararea păstrăvilor pentru cuptor durează maxim 10-15 minute. Dacă sunt curățați deja, în maxim 5 minute sunt gata de pus în cuptor. Am ales 2 păstrăvi de mărime medie, curățați de intestine și spălați, fără să le dau solzii jos. Mie îmi place să îi gătesc fără cap și coadă, dar aici e după preferințe. I-am scos din apă și i-am scurs bine. Am absorbit restul de apa rămasă pe ei cu un șervet de hârtie.
Am pus într-o tavă, pe hârtia de copt, sare mare de bucătărie. Cantitatea de sare o ajustați în funcție de cât de mari sunt peștii. Patul de sare trebuie să fie cam de 1 cm sau de grosimea unui deget mic de la mână.
Peștii îi condimentăm în interior cu piper și cu usturoiul răzuit. Eu uneori pun condimente bio de la plafar pentru gătit și iese carnea foarte gustoasă. Cei care nu suportă usturoiul, pot renunța la el și garantez că iese delicios și fără. Petru că usturoiul potențează mirosul de pește gătit în casă, eu mai renunț uneori să îl pun la cuptor și fac mujdei pentru pește. Eu nu mai pun sare în interiorul peștelui pentru că își trage din patul de sare, dar cei care mănâncă mai sărat, pot presăra câteva fire.
Așezăm păstrăvii pe patul de sare și dăm la cuptor pentru 35 de minute. Îi mai poți lăsa 5 minute în plus dacă vrei să iasă mai uscați. Eu prefer să îi las puțin mai mult pentru a fi ușor mai uscați. Dacă cuptorul este preîncălzit, reduceți timpul de coacere la maxim 30 minute.
Dacă păstrăvii sunt mai mărișori, eu îi întorc după aproximativ 20 minute de coacere și îi mai las vreo 5 minute în plus. În timp vă veți stabili propriul timp de coacere, în funcție de cât de uscat sau de suculent vreți să fie peștele.
Cu ce servim un păstrăv pe sare la cuptor?
Cel mai mult îmi place să îl mănânc cu mămăligă și mujdei. Înlătur pielea și mă bucur de peștele delicios și gătit sănătos. Alteori pun legume lângă el și storc zeamă de lămâie. Deși mulți bucătari o recomandă, eu nu pun niciodată lămâie în pește pentru că nu îmi place gustul pe care îl dă cărnii la cuptor. O storc întotdeauna după, direct în farfurie, înainte să o consum, dacă simt nevoia.
Un secret pe care îl folosesc eu ca să economisesc mult timp în pregătirea peștelui este că îi am deja curățați și congelați în porții pentru 2 persoane. Îi cumpăr de la cineva care are iaz și îi hrănește cu ce e mai bun și mai natural. Apoi îi curăț și îi congelez pentru a profita de un pește delicios și atunci când nu se mai pot pescui. Îi scot dimineața, îi las să se decongeleze și până la prânz sunt numai buni de gătit. În doar 5 minute îi spăl, îi condimentez și bag la cuptor. Nu se compară cu peștele proaspăt pescuit, dar când nu ai timp să stai cu undița în mână, tare e bine să ai ceva rezerve în congelator.
Pentru desert, încercați Papanași prăjiți foarte pufoși ca la mama acasă.
Poftă bună!
Discussion about this post