Vrei să știi rețeta de papanași prăjiți foarte pufoși ca la mama acasă? Delicioșii papanași sunt desertul preferat al românilor și nu numai. Adesea, aceștia sunt cel mai întâlnit și comandat desert din restaurante. Simplu și rapid de făcut, aceștia sunt un desert ideal atât pentru iubitorii de dulciuri – dulci, cât și pentru cei cărora le place ca acestea să fie mai light. Pe lângă asta, papanașii sunt printre deserturile cu care mama mă cucerea în copilărie. Așa că, am spus că trebuie N E A P Ă R A T să aflu rețeta.
De unde provin papanașii?
Știai că papanașii românești nu sunt chiar atât de românești? Chiar dacă este unul dintre cele mai populare deserturi de la noi, aceștia provin din imperiul Austro – Ungar sau chiar din Danemarca. Surpriză! Mai mult, aceștia nu aveau denumirea pe care o cunoaștem și folosim noi astăzi. Ci se numeau gomboț cu brânză. Papanașii au chiar o legendă amuzantă care vine chiar din Danemarca: „Un căpitan de vas, încercând să strunească cârma în timp ce mânca o gogoașă, probabil luat prin surprindere de valurile puternice, a infipt desertul într-una din spițele cârmei ca să își poată folosi ambele brațe si a salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic, potrivit historia.ro.
Cum a făcut mama aluatul pentru papanași?
A avut nevoie de un bol încăpător, mixer, ouăle, brânza și puțină sare. Așadar, a pus în bol brânza, peste ouăle întregi și puțină sare. A folosit un mixer de mână pentru a omogeniza întreaga compoziție pentru ca aceasta să fie cremoasă și fără cocoloașe. Peste această compoziție a pus făina și praful de copt. A lăsat mixerul deoparte și a trecut la partea mea preferată. 🙂 Frământatul! Până când? Până când a obținut un aluat moale și ușor lipicios.
-
Ingrediente: 400 g brânză de vaci 300 g de făină 2 ouă sare 1 plic zahăr vanilat smântână dulceață la alegere zahăr pudră vanilat
Cum a modelat papanașii prăjiți?
Partea de modelare mi s-a părut cea mai funny. Mama a rupt cu mâna bucăți din aluat și l-a modelat în palme sub formă de bilă și de cerc. Bineînțeles că prin această metodă nu poți obține cantități egale. Dar, cui îi pasă? Oricum papanașii nu apucă să stea prea mult pe farfurie. Pentru a putea modela, a pus pe palme puțină făină pentru a nu se lipi de degete aluatul. I-au ieșit 10 papanași cu tot cu biluțe din aluatul frământat.
Cum a prăjit papanașii ca să iasă foarte pufoși?
A luat o tigaie adâncă în care a pus un strat de ulei de aproximativ 2 degete. L-a lăsat să se încingă, în prealabil. După care a adăugat, câte 3 inelușe și 3 biluțe odată, la prăjit. WOW! S-au umflat de spuneai că sunt gogoși înfuriate. :)) Le-a lăsat să se rumenească și după le-a întors și pe partea cealaltă și cam gata și cu prăjitul. După, le-a scos din tigaie și le-a pus pe o farfurie tapetată cu șervețele absorbante pentru a lua surplusul de ulei.
Cum se servesc cel mai bine papanașii pufoși?
Cum altfel se servesc cel mai bine papanașii pufoși decât cu smântână și dulceață? Mama a pus de coacăze pentru că e mai acrișoară și eu am ales dulceața de cireșe amare – preferata mea. Bineînțeles că lista dulcețurilor poate continua. Tot ce este în cămară este ideal pentru alăturarea lor cu papanașii.
În ceea ce privește papanașii în cauză, nu pot să spun decât un lucru. Vă rog să mă credeți că au ieșit extraordinar de pufoși, aromați, iar brânza dinăuntru era yummy! Las aici și niște poze cu ce a ieșit pentru a vă face poftă și a vă provoca să gătiți și voi. Poftă bună!
Citește și: Păstrăv pe sare la cuptor – pește foarte gustos, gătit rapid, sănătos și fără miros de prăjeală în casă
Discussion about this post